Pressupost participatiu 2018 a Esparreguera

Tret de sortida als Pressupostos Participatius 2018

Des de dissabte a la tarda, ja es poden presentar propostes per als primers pressupostos participatius d’Esparreguera. La ciutadania decidirà a quines inversions es destinen un total de 200.000 euros

Dissabte al matí, en un acte públic a Can Pasqual al qual varen assistir més de 40 persones, es va donar el tret de sortida al procés de Pressupostos Participatius 2018. Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera, va assegurar que “en ser la primera vegada, dependrà de totes i tots que el procés flueixi. Aquesta és una demanda ciutadana, que cada cop més ens exigeix participar de les decisions públiques. Esperem que sigui una bona pràctica que perduri i que es vegi amb normalitat en el futur”.

Els pressupostos participatius responen a una tendència creixent, que altres municipis ja han implantat. De fet, l’Ajuntament d’Esparreguera ha estudiat alguns d’aquests casos, abans de prendre la decisió sobre el model que s’implantaria. Maria Mas, regidora de Govern Obert, afirma que “l’objectiu és, evidentment, que la gent pugui decidir a què es destinen els 200.000 euros. Però, més enllà d’això, també es tractar d’impregnar de cultura participativa la ciutadania d’Esparreguera”.

Qui va donar els detalls sobre com serà el procés va ser Marc Majós, tècnic de participació de la consultora INDIC (Iniciatives Dinàmiques Comunitàries), qui va donar a conèixer la plataforma online decideix.esparreguera.cat. La presentació de propostes es realitzarà principalment a través d’aquesta plataforma, de manera telemàtica, encara que excepcionalment també es podrà fer a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

El termini per presentar propostes acaba el 5 de març i cal tenir en compte que els projectes que es presentin han de ser inversions i no han de suposar una despesa o un manteniment que tingui permanència en el temps. Les propostes han de ser de competència municipal i cadascuna no pot superar el cost de 40.000 euros. No es pot presentar quelcom que ja està recollit al Pla d’Actuació Municipal, perquè ja hi ha la intenció del govern de portar-ho a terme; ni tampoc pot ser una inversió que beneficiï concretament un particular o una entitat.

Les persones que presentin propostes s’han d’identificar, per tal de poder interlocutar posteriorment amb l’Ajuntament, si cal. A l’hora de votar, també caldrà identificar-se, ja que només ho podran fer les persones empadronades a Esparreguera que siguin majors de 16 anys.

Aquest és el calendari de tot el procés: 

-Del 3 de febrer al 5 de març, recollida de propostes
-Del 6 de març al 22 d’abril, valoració de les propostes
-Del 23 d’abril al 9 de maig, publicació de les propostes acceptades
-Del 10 al 24 de maig, votació de propostes
-Del 25 al 31 de maig, selecció de propostes
-De l’1 de juny de 2018 al 31 de març de 2019, execució de propostes

El 12 de febrer, en el marc de la Festa Major d’Hivern, s’instal·larà a la Plaça de l’Ajuntament un punt d’informació.