Més d’un centenar d’actuacions a l’eix Besòs per revertir el dèficit d’inversions

 

Convertir els barris que envolten el riu Besòs en un dels eixos centrals de l’àrea metropolitana de Barcelona. És l’objectiu de les 130 actuacions concretes que han consensuat els cinc municipis que envolen el riu (Barcelona, Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixac) per revertir els principals problemàtiques de la zona: les dificultats per accedir a l’habitatge, l’atur elevat i la mala connexió entre les diferents zones. “El Besòs ha patit els problemes de moltes de les infraestructures de tota l’Àrea Metropolitana”, ha declarat el director de Barcelona Regional, entitat encarregada de redactar l’Agenda Besòs, Josep Bohigas.

Així, els cinc municipis esperen, per començar, tirar endavant una quinzena del total dels projectes amb una inversió d’entre 150 i 200 milions d’euros. De moment, però, aquests primers projectes imminents s’han d’acabar de avui en la sessió de treball amb tècnics i polítics. Una vegada detallats, cadascun dels plenaris municipals els haurà d’aprovar.

El pla, que suma la superfície de Badalona, Montcada, Sant Adrià, Santa Coloma i els districtes de Barcelona de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, afectarà més d’un milió de persones que hi resideixen. Es tracta del 30% de la població de l’àrea metropolitana i amb un 28,5% dels residents en risc de pobresa, quatre punts per sobre de la mitjana de l’AMB.

Així doncs, per convertir aquesta gran àrea perifèrica en una zona de connexió al voltant del riu, Colau ha destacat, d’entre les propostes, la recuperació del passeig fluvial per la banda de Barcelona, la reactivació econòmica dels polígons, la millora de la connexió entre Barcelona i Badalona, la creació del parc de les Tres Xemeneies perquè connecti amb el parc del Litoral i l’impuls de les festes del riu Besòs per tal d’agermanar els veïns dels diferents municipis.